Odporúčame náš eshop:

 

NOVINKY

arr3

KONTAKTY

Enersol, s.r.o.
Rakovo 174
038 42 Príbovce
tel: +421 905 875 290
darzdravia@gmail.com

 



Vitamín C

 
Vitamín C ako antioxidant
 
Vitamín C je veľmi účinným antioxidantom, ktorý chráni iné antioxidanty ako je napríklad vitamín E. Bunky mozgu a miechy často trpia pôsobením voľných radikálov, ale vitamín C v dostatočnom množstve ich dokáže ochrániť. Ako blokátor voľných radikálov však účinkuje ešte lepšie, ak je kombinovaný s bioflavonoidmi.Organizmus vitamín C potrebuje, a pretože si ho nedokáže samostatne syntetizovať, mali by sme ho nášmu organizmu pravidelne dodávať v nápojoch, džúsoch, čajoch...čítajte ďalej
 
 
 
 
Kyselina askorbová (presnejšie kyselina L-askorbová) alebo vitamín C je kyselina a zároveň vitamín. Patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivá na teplo a vysoko citlivá na oxidáciu. Jej sumárny vzorec je C6H8O6.


Jeho najlacnejšia forma je prášková. 
 
Tu je na stiahnutie kniha Petra Tuhárskeho: Vitamín C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad
 
Vitamín C , Askorbát sodný aj Askorbát vápenatý kúpite výhodne na stránke: www.chloritansodny.sk

Ďalšie dôležité úlohy vitamínu C

Vitamín C v našom organizme plní ešte aj iné veľké úlohy: stabilizáciu imunity a stabilizáciu psychiky.

Vitamín C s niektorými minerálmi je prvou voľbou v prevencii a liečbe srdcovocievnych ochorení. Ochraňuje pred zvýšeným cholesterolom a zároveň jeho ukladaním na steny ciev.To znamená,že jeho pravidelným užívaním 1-3g denne si môžme odstrániť problémy s tlakom.Nedostatkom vitamínu C sa oslabuje stena ciev /žíl/ a preto aby vplyvom tlaku krvi nepraskla ,resp.sa na nej nevytvorila dierka-vytvorila múdrosť nášho organizmu sekundárnu ochranu,ktorá spočíva hlavne v nanášaní potrebnej vrstvy cholesterolu na nepružnú-podvyživenú cievu.
Ludia ktorí majú,alebo sa chcú vyhnúť problémom s cievami /infarkty,krčové žily,porážky/ odporúčam užívať vit.C spolu so schindeleho minerálmi.

Podľa viacerích štúdií väčšie dávky vit.C hlavne vnútrožilové /okolo 30000mg denne/sú účinným prostriedkom na liečenie rakoviny.Vitamín c je toxický pre rakovinové bunky,pomáha výrazne znižovať hladinu ťažkých kovov napr.olova,hlavne u fajčiarov.

Vitamín C je aj súčasťou kolagénových vlákien,kože,klbov,chrupaviek,všetkých spojivových tkanív,...športovci i ľudia s pravidelnou záťažou by nemali klesať s užívaním tohto mocného antioxidantu pod 1g denne.

Skúste si napríklad po alkoholovom večierku dať nárazovú dávku kvalitného vitamínu C v priebehu niekoľkých minút a vaša hlava bude opäť jasná. Vitamín C totiž stabilizuje mozgové funkcie a je ideálnym osviežovačom nášho duševného stavu.
Alebo si napríklad spomenieme na svoj posledný vášnivý výbuch citov, agresie, zúfalstva a rozčúlenia. Každý takýto prejav stojí naše telo až 300 mg vitamínu C, preto je nutné jeho hladinu ihneď doplniť. Okrem toho vitamín C spevňuje a vyhladzuje všetky steny ciev v našom tele. Pôsobením vitamínu C sa sťahujú kŕčové žily a hemoroidy, miznú vrásky a záhyby, spevňujú sa ďasná a zubné lôžko. Vitamín C tiež umožňuje produkciu hormónov, ktoré spaľujú tuky. Môžeme ho teda označiť za faktor číslo jeden pre štíhlosť. 

Okrem iného pomáha v prípade ochorení vírusových, bakteriálnych a iných – dna, reumatizmus, srdcové ochorenia, dvanástnikové vredy, zápal pľúc, zápal mozgových blán, tuberkulóza, zápal stredného ucha, prostaty, mandlí, očné infekcie a mnoho ďalších.

POZOR! Fajčiari by mali prijímať zvýšené množstvo vitamínu C, pretože jedna cigareta dokáže v tele zničiť až 100 mg vitamínu C. Takže by mali prísun vitamínu C upraviť podľa počtu vyfajčených cigariet.

V tomto prípade sa však nemôžeme spoliehať len na konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny. Vegetácia zeme je totižto nesmierne poškodená civilizačnými vplyvmi a v pôde je už tak málo minerálnych a stopových prvkov, že ani surový prírodný produkt nie je schopný poskytnúť potrebné denné množstvo vitamínu C. Aj keby sme takúto zeleninu a ovocie bohaté na vitamín C mali, je nesmierne dôležité vedieť, že napríklad v pomaranči vitamín C po krátkom čase prudko klesá. Tiež v jablku, ktoré prišlo na trh po dvoch mesiacoch cestovania obsah vitamínu C klesol o 2/3. No a zelenina je na tom ešte horšie. V nej totiž po niekoľkých dňoch klesá obsah vitamínu C až na nulu!
Častokrát však zeleninu tepelne upravujeme a možno si pri tom neuvedomujeme, že vitamín C sa stráca v pare a varením úplne zaniká. U zmrazených potravín robí strata až 90% počas prvej hodiny rozmrazovania, preto je nutné vkladať zmrznuté potraviny priamo do vriacej vody alebo oleja na panvici.

Vitamín C proti astme

Obdivuhodné imunitné vlastnosti vitamínu C dokážu pomôcť aj astmatikom, ktorí trpia nedostatkom tohto vitamínu v krvi, takisto chýba aj v bielych krvinkách, špeciálne v lymfocytoch. Už príjem 1000 mg vitamínu C denne môže zmierniť bronchiálnu astmu.
Vitamín C má aj antihistamínový, protizápalový a antialergický účinok.

Nebezpečenstvá pri výkonnostnom športe

Do popredia vystupujú voľné radikály aj pri namáhavom športovaní. Čím viac kyslíka prijmeme a spotrebujeme, o to viac agresívnych molekúl kyslíka sa všade snaží, aby niečo zoxidovali.
 
 
Napríklad pri maratóne často nestačia ani obrovské zásoby vitamínu C. Preto výkonnostní športovci, ako napr. cyklisti, dostávajú nezriedka zápaly horných dýchacích ciest.
Molekula vitamínu C pôsobí v imunitnom systéme rôznym spôsobom: raz aktívne bojuje proti vírusom a baktériám, inokedy má čisto ochrannú funkciu. Vitamín C zvyšuje koncentráciu látok, ktoré sa vytvárajú v tele na boj s nebezpečnými vírusmi.

Dávkovanie

Vitamín C nie je jedovatý. Aj keď jeho dávku zvýšime, v priebehu 24 hodín je nadbytočné množstvo vylúčené močom. Ale tento vylúčený vit.C,nebol tiež pre naše telo zbytočný:pred tým,než sa ho náš organizmus zbavil ho použil na likvidáciu volných radikálov,našu ochranu.Vitamín C je vhodné užívať po jedle, pretože na lačno môže spôsobiť miernu hnačku. Najväčšia koncentrácia vitamínu C je v tkanivách dve až tri hodiny po užití. Pokiaľ užívame vitamín C pravidelne, sme dostatočne chránení pred nádchou a nachladnutím. V prípade nachladnutia bola denná dávka nedostatočná, a preto ju treba zvýšiť. Vitamín C je najužitočnejší, pokiaľ sa nasadí hneď pri prvých príznakoch prechladnutia. Čím neskôr sa však nasadí, tým je potrebná dávka vyššia. Pri infekciách a ochoreniach stúpa jeho potreba dvadsaťkrát až štyridsaťkrát než u zdravého človeka.
Aj keď o vitamíne C existuje ešte množstvo informácií, dúfam, že aj po týchto pár riadkoch sme si všetci uvedomili, aký je pre naše telo nesmierne dôležitý.

Recept na zvýšenie účinnosti pôsobenia vit.C:
1moka lyž.vit.C+1čaj.lyž.medu+1odmerka schindeleho minerálov
 
Užívanie:1-3 moka /kávové/lyžičky denne
1moka lyž.=1g
1čajová lyžička = 4-5g
 
Vitamín C môže predĺžiť život

Dvojnásobný nositeľ Nobelovej ceny Linus Pauling napísal vo svojej knihe How to ive longer and feel better (Ako dlhšie žiť a lepšie sa cítiť), že optimalizácia výživy nevyhnutnými doplnkami, predovšetkým vitamínom C, môže viesť k tomu, že priemerný ľudský vek sa predĺži o 25 až 35 rokov a že vysokej staroby sa človek dožije v optimálnej telesnej kondícii, v plnej psychickej a fyzickej aktivite a duchovnej sviežosti (on sám bol známy tým, že ešte aj ako 90 - ročný podnikal prednáškové turné).
 
 
Optimálne zásobenie organizmu vitamínom C je nevyhnutné pre skutočnú kvalitu života a dlhovekosť.
Vitamín C ovplyvňuje úspornosť krvného obehu, ako dokladá prof. Paul Lúth, lebo zlepšuje naše využitie kyslíka, (to zasa potvrdzujú výskumy Viedenskej univerzity). Výskumy pomocou bicyklového ergometra dokazujú, že príjem vitamínu C ovplyvňuje účinok tréningu porovnateľný so športovaním, ako možno zistiť z krvného tlaku, frekvencie pulzu atď.
Pochopiteľne, výdatný telesný pohyb sa tým nestáva zbytočným.
Starnutie sa začína vo väzive. Tam vitamín C veľmi pomáha, lebo podporuje vznik kolagénu bez toho, že by sa s ním zlučoval.
Blahodarný účinok vitamínu C sa môže ešte výrazne zvýšiť používaním ionizátora ovzdušia. Aktívne ióny dodajú telu potrebnú životnú energiu, aby sa mohlo okamžite zregenerovať.

O čo tu ide?
Normálny kyslík, ktorý vdychujeme, je neaktívny. Aby sa dostal do bunky, ktorá ho potrebuje, musí sa najprv ionizovať, čiže zmeniť na aktívny kyslík, (musia vzniknúť “vitálne”, teda aktívne ióny). Deje sa to odštiepením elektrónov, ktoré sa potom zlúčia s molekulou kyslíka. Len tak sa môže molekula kyslíka dostať do krvi, kde je nepostrádateľná pri výmene bunkovej hmoty.
 
Ionizátor aktivizuje kyslík zo vzduchu, (dodá mu elektrický náboj). Ionizovaný kyslík predstavuje už formu vhodnú pre telo, a to v správnej koncentrácii, takej, aká je príznačná pre zdravý horský vzduch. V jednom centimetri kubickom vzduchu je asi 30 000 vitálnych iónov, v normálnom obytnom priestore ich je zväčša len 300.
Značne znížená býva koncentrácia vitálnych iónov v aute, zväčša predstavuje len 30 až 50 g vitálnych iónov na centimeter kubický. Tak môžu prebiehať životné procesy v tele len veľmi obmedzene, čo sa citeľne prejavuje nedostatkom energie a stratou svalového napätia.
Aj príslovečná podráždenosť mnohých vodičov automobilov môže tkvieť v akútnom nedostatku aktívnych iónov. Ale aj v aute je možné kvalitu vzduchu na dýchanie výrazne zlepšiť zapnutím ionizátora.

Vitamín C je nepostrádateľný

Vari už nikoho dnes netreba presviedčať o potrebnosti vitamínu C.
V skutočnosti je však pravé objavovanie jeho neuveriteľných možností ešte len v začiatkoch. Chemicky sa vitamín C skladá len z troch prvkov, ktoré sa všade v prírode vyskytujú vo veľkom množstve:
zo 6 atómov uhlíka (C),
8 atómov vodíka (H) a
zo 6 atómov kyslíka (O).
Vzorec vitamínu C má teda podobu C6 H8 O6. Ako sa zdá, nie je to nič zvláštne.
Jeho Európskou úniou stanovené označenie je E 300 a je zaradený medzi prídavné látky. Chemický názov je kyselina askorbová. Je to kyselina rozpustná vo vode, ľahko oxiduje, je lapačom voľných radikálov, podporuje resorupciu železa, brzdí tvorbu nitrózamínu a posilňuje imunitný systém.
Názov kyselina askorbová sa odvodzuje z toho, že pôsobí proti skorbutu, (čiže ako “antiskorbut”). Chemicky patrí vitamín C k uhľohydrátom, (sacharidom), funkčne ku kyselinám a fyziologicky k vitamínom.
Príroda pridelila vitamínu C kľúčovú úlohu pri regenerácii a udržaní nášho prirodzeného zdravia, ktorú si však, ako sa zdá, väčšina ľudí neuvedomuje, lebo prevažná väčšina nášho obyvateľstva trpí podprahovým nedostatkom vitamínu C. Platí to najmä o príslušníkoch staršej generácie.
Vynára sa otázka, prečo nám príroda nedala nijakú možnosť vyrábať si takúto dôležitú substanciu v tele?
Väčšina cicavcov si dokáže vo svojom tele syntetizovať vitamín C pomocou enzýmov, zatiaľ čo človek a iné primáty túto schopnosť nemajú, hoci tento vitamín je vzhľadom na svoje rozmanité funkcie pre telo nepostrádateľný. Preto totiž nepoznajú iné cicavce artériosklerózu a nedostanú srdcový infarkt, ba ani len neprechladnú.
Nám však chýba na syntézu kyseliny L - askorbovej rozhodujúci enzým L - gulonolaktonoxidáza.
Naše telo sa domáha hotového vitamínu - keď nám chýba, prejavia sa výrazné symptómy nedostatku, dokonca jeho úplný nedostatok môže spôsobiť smrť.
Môžeme s dosť veľkou istotou predpokladať, že telá našich predkov boli úplne schopné samy si produkovať potrebný vitamín C z množstva dostupnej glukózy. V dôsledku nejakej okolnosti sa táto schopnosť stratila, možno preto, lebo pradávne divorastúce rastliny mali oveľa vyšší obsah vitamínu C ako naše dnešné kultúrne. A tak si telo mohlo dovoliť zriecť sa námahy súvisiacej s vynakladaním energie na látkovú premenu, ktorej výsledkom mala byť táto dôležitá substancia. Potom človek o túto schopnosť celkom prišiel, azda mutáciou.
Ale nech už to bolo akokoľvek, dôležité je to, že vitamín C je pre telo nepostrádateľný a životne dôležitý a musí sa mu dodávať niekoľkokrát denne, lebo telo si ho dokáže ukladať len vo veľmi malej miere.
Ja užívam 1 až 3 gramy denne, rozdelené do niekoľkých dávok a cítim ako prospieva môjmu telu.
Mnohí ľudia užívajú vitamín C viac - menej pravidelne, pravdepodobne však nie v dostatočných dávkach. A o tom, že je potrebný, niet sporu. Veď načo by si vytvárali iné cicavce denne také veľké množstvo vitamínu C? (Na základe analógií možno usúdiť, že keby si vitamín C vyrábal i ľudský organizmus, šlo by asi o 10 až 20 gramov denne.)
Každoročne sa objaví až vyše tisíc nových vedeckých objavov v súvislosti s funkciami vitamínu C. A predsa nie je jeho mnohostranné pôsobenie ešte ani zďaleka dokonale preskúmané. Už sama odporúčaná dávka je dosť mätúca, (predpokladá sa, že v budúcnosti by sa mala podstatne zvýšiť, mnohé účinky vitamínu C sú optimálne až pri vysokej dávke, a pokiaľ ide o jeho nadbytok, ten sa úplne vylúči bez vedľajších účinkov).

Optimálne zásobenie vitamínom C

Pokiaľ ide o otázku optimálnej dávky vitamínu C, ešte stále nepanuje jednota ani len medzi odborníkmi.
Jedno je isté: že asi 10 mg denne stačí na zabránenie skorbutu. Odporúčania sa pohybujú od 30 mg (Svetová zdravotnícka organizácia) cez 75 mg (Nemecká spoločnosť pre výživu) až po 19 gramov (Linus Pauling, nositeľ Nobelovej ceny za výskum účinkov vitamínu C)
Ja odporúčam 1 až 3 gramy, rozdelené do niekoľkých denných dávok.
Toto množstvo sa však nedá prijať len potravou, preto je potrebný vhodný výživový doplnok.
Podľa výsledkov výskumu prof. Anthonyho Diplocky z Guyovej nemocnice v Londýne vysoké dávky vitamínu C sú prinajmenej zdraviu neškodné, keďže hospodárenie s vitamínom sa reguluje homeostaticky a nadbytočný askorbát sa vylúči v nezmenenom stave obličkami. Pri intenzívnej fyzickej činnosti je potreba výrazne vyššia a rovnako aj pri veľkom prívode tekutín, horúčkovitých ochoreniach, zvýšenej činnosti štítnej žľazy, cukrovke, po operáciách, ako aj u fajčiarov a pacientov chorých na rakovinu.
Keďže vitamín C pôsobí povzbudzujúco, jeho väčšie dávky môžu sťažiť zaspávanie.
Pomocou vitamínu C sa železo, uskladnené v slezine a črevných stenách, dostáva do krvi a je tak k dispozícii na prenos kyslíka. Ester vitamínu C je pH neutrálny, značne šetrí žalúdok a je dlhšie účinný

Obsah vitamínu C v ovocí a zelenine 
 
Najväčší prirodzeným zdrojom vitamínu C je slivka Terminalia ferdinandiana, austrálskymi domorodcami nazývaná “billygoat plum” (obsahuje 5 000mg vitamínu C v 100 g.) Aj Malpighia glabra (višňa acerolová), ktorej domovom je Južná Amerika, Západná India a Karibská oblasť, oplýva množstvom vitamímu C (do 4 500 mg v 100 g ovocia). Najvyšší obsah vitamínu C majú z domácich plodín šípky (1 200 mg v 100 g plodu) a rakytník rešetliakový (450 mg v 100 g).
Navyše, obsahujú všetky plody ešte bioflavonoidy rozmanitého zloženia a koncentrácie, ktoré významne zvyšujú účinnosť vitamínu C, preto sa odporúča ďalšie dávky vitamínu C vždy, keď je to možné, zajedať nejakým ovocím.
Ako vidíte, vitamín C môžeme prijímať v rôznych formách, často veľmi chutných a estetických.
To však nášmu telu ešte stále nestačí, a tak by sme ho mali po väčšinu dní doplňať aj vo vhodných doplnkoch výživy,v rozmedzí od 1-3g.Deti okolo 200-500mg denne.
Napriek zjavne rozšírenému, (pomerne vágnemu a väčšinou emocionálne podfarbenému), odporu k “chémii” treba priznať jedno:
"Neexistuje nijaký rozdiel medzi prírodným a synteticky vyrobeným vitamínom C a aj naše telo by si ho syntetizovalo, keby to dokázalo"".
Sú to absolútne rovnaké molekuly, rozdiely sa môžu objaviť jedine v sprievodných látkach, najmä v bioflavonoidoch, ale tie aj tak prijímame zo skonzumovaného ovocia. Aj využitie vitamínu C je rovnaké bez ohľadu na to, či je jeho pôvod prirodzený, alebo syntetický.
Preto neexistuje nijaký dôvod na jeho odmietnutie, veď to, že nám je k dispozícii, je úžasný výdobytok.
Treba však pripomenúť, že skladovaním a úpravou ovocia či zeleniny sa vysoký podiel prírodného vitamínu C stráca, preto by sa ovocie i zelenina mali dostávať na stôl čo najčerstvejšie.
Výnimku tvorí cvikla, v ktorej sa obsah vitamínu C niekoľkomesačným skladovaním zdvojnásobuje.

Poškodzovanie vitamínu C

Čo a ako intenzívne poškodzuje vitamíny v našich potravinách
Aj Váš organizmus trpí ťažkým nedostatkom vitamínu C ako organizmus námorníkov Marca Pola?
Vitamín C ako aj mnoho iných vitamínov sa vplyvom tepla, svetla, kyslíka, báz a niektorých kovov ľahko rozkladá, stráca
Vy si to môžete zistiť, aj pomocou googla, čo to znamená. Medzi jednotlivými výskumnými výsledkami sú rozdiely, ale údaje sa pohybujú okolo tu vymenovanými.
Vysvetlime si význam slov:
Vitamín C vplyvom kovov sa ľahko rozkladá, čiže
zelenina a ovocie strúhaná, rezaná kovovým predmetom stráca 4-6% obsahu vitamínu C
lúpaním sa stráca 60 % obsahu vitamínu C, lebo vitamín C sa väčšinou vyskytuje priamo pod šupkou
Vitamín C vplyvom báz sa ľahko rozkladá,čiže
krátkodobým umývaním pod studenou vodou sa stráca 4-6 % vitamínu C. Ale kto umýva krátku dobu napríklad jablko? Dlhšia doba vo vode= väčšia strata, Vyššia teplota = väčšia strata.
Vitamín C sa vplyvom tepla, svetla a kyslíka ľahko stráca, rozkladá, čiže
Jablko po 2-3 mesačnom odbornom skladovaní obsahuje už iba 30 % pôvodného obsahu vitamínu C.
100 g ČERSTVO nazbieraných zemiakov v septembri obsahuje 30 mg vitamínu C, vo februári je to množstvo už iba 8 mg, a je možné, že v máji už nenájdeme stopu po vitamíne C.
Pravdaže keď olúpeme a uvaríme alebo upečieme nové zemiaky, tak ich obsah vitamínu C bude tiež bezvýznamný.
ČERSTVO nazbierané zelené zeleniny stratia skoro celý obsah vitamínu C, ak ich skladujeme niekoľko dní pri izbovej teplote. Situácia je rovnaká aj s červenou, zelenou a žltou paprikou. Nemáme žiadnu záruku na to, že počas zberu, balenia, dopravy a skladovania v obchode, koľko času boli „ČERSTVÉ zelené zeleniny“ pri izbovej alebo ešte teplejšej teplote. Nie je to isté, ale veľmi pravdepodobné, že obsahujú bezvýznamné množstvo vitamínu C, síce sú pekné zelené.
strata pri varení, dusení 90 %
strata pri pečení 95 %
strata pri zmrazení 20 %+ strata pri rozmrazovaní 40 %= 60 %
Južné ovocia v hypermarketoch nie sú ČERSTVO zbierané ovocia. Viac dní, alebo aj týždňov uplynie kým si Vy tie španielske pomaranče alebo talianske kivi kúpite. Prídavkom je, že sa zbierajú nezrelé, aby vydržali lepšie počas dopravy a skladovania. V tabuľkách sa uvádzajú údaje ČERSTVO nazbieraného južného ovocia. O koľko menej vitamínu C obsahuje pomaranč, ktorý zozbierali z ekonomických dôvodov nezrelý? 30 %? 50 %? Nikto nezaručuje. Čo sa stalo počas tamojšom a tunajšom skladovaní a počas dlhej ceste? Koľko vitamínu C sa stratilo počas dopravy a skladovania?
Všimli ste si, že najnovšie vianočné pomaranče vydržia aj do Veľkej noci? Čím ich konzervujú? Konzervačná látka zabraňuje užitočným látkam v rozklade. Je pre Váš organizmus takisto jednoducho použiteľný vitamín C z konzervovaného pomaranča, ako vitamín C z ČERSTVO nazbieraného BIO pomaranča? Koľko percent v ňom obsiahnutého vitamínu C vie Váš organizmus zužitkovať? (Ako pôsobia konzervačné látky vo Vašom organizme?)
Môžeme sa dohodnúť, že z údajov tabuliek o ČERSTVEJ zelenine a ovocia môžeme brať do úvahy iba 20 % obsahu vitamínu C v prípade že sme nakúpili zeleninu a ovocie na Slovensku, od novembra do apríla?
Videli ste už garantovane BIO zeleniny a ovocia na Slovensku v hypermarketoch od novembra do apríla? BIO zeleniny a ovocia obsahujú viac vitamínu C a udržujú lepšie svoj obsah vitamínu C počas skladovania, ako ich neBIO druhy.
Umelými vitamínmi obohatené osviežujúce nápoje, cukríky, müzli a iné by znamenali cestu zdravej výživy? Žiaľ pôvod v nich obsiahnutých vitamínov je neistý (syntetické, čiže chemické vitamíny alebo vitamíny z prírodného zdroja? ), kvalita tiež je neistá, a je neisté koľko z nich vie náš organizmus vstrebať. Ak ich neviem stráviť, tak obohacujem vitamínmi iba svoj moč, že?
Vitamín C (ako aj vitamíny B ) sa už 3 hodiny po užití vyprázdňuje z organizmu a nie je k dispozícii našim bunkám. Je to ako polievanie za teplého dňa: keď polievame vznikne mláka, ale po 3 hodinách je rastlina smädná. Každé 3 hodiny, čiže denne 5 krát sa musíme postarať o doplnenie vitamínu C, aby sme mali bunky zväčša dobre zásobované.
Potravou to nie je ľahká úloha. Vám sa to darí?
Niekoľko všeobecne známych zdrojov vitamínu C a ich potrebné množstvo:
Vitamín C :
denne
500 mg = 5 kg pomaranču z hypermarketu
1000mg= 10 kg pomaranču z hypermarketu
denne
500 mg = 5 kg citrónu denne z hypermarketu
1000mg= 10 kg citrónu denne z hypermarketu
denne
500mg = 4 kg kivi denne z hypermarketu
1000mg= 8 kg kivi denne z hypermarketu
denne
500mg= 25 kg kyslej uhorky
1000mg= 50 kg kyslej uhorky
denne
500 mg = 6,25 kg surových zemiakov vo februári = 62,5 kg varených zemiakov vo februári 1000mg= 12,5 kg surových zemiakov vo februári = 125 kg varených zemiakov vo februári
 
U ktorých vážnych ochoreniach je nedostatok vitamínu C príčinou?

Dr. Matthias Rath, bol hlavným pomocníkom Linusa Paulinga , vedca, dvojnásobného nositeľa Nobelovej ceny, bol vedúcim jeho laboratória zaoberajúcim sa srdcovo-cievnymi ochoreniami. Podľa Dr. Ratha samotná vysoká hladina cholesterolu nezapríčiňuje také vážne problémy ako sú vysoký tlak, infarkt alebo mŕtvica. Predpokladom týchto vážnych problémov je, že steny ciev obsahujú málo kolagénu. Kolagény sú molekuly na posilnenie odolnosti nášho tela a cievneho systému organizmu. „Čím viac je vitamínu C, tým viac je kolagénu, tým odolnejšie sú steny ciev a o to menej je srdcových záchvatov. Telo zvierat produkuje potrebné množstvo vitamínu C, preto sú u nich zriedkavé srdcové záchvaty. My ľudia nie sme schopný vytvoriť ani len molekulu z tohto vitamínu, prídavkom je, že naša strava obsahuje často príliš málo vitamínov , preto sa náš cievny systém oslabne a vytvoria sa usadeniny. Tieto usadeniny vznikajú na tých miestach, kde sú steny ciev vystavené mechanickej záťaže, tak pôsobí napríklad tlkot srdca na koronárne cievy.“ Podľa výskumov Dr. Ratha steny ciev nepoškodzuje vysoká hladina cholesterolu, ale dôsledkom nedostatku vitamínu C je málo kolagénu, preto cievny systém zoslabne, to je prvoradá príčina.
Viď: www.dr-rath-foundation.org
Faktom je, že 53 % ľudí na Slovensku zomiera na srdcovo-cievne ochorenia. Pomer sa nezlepšuje. Je faktom, že ľudia na Slovensku užívajú málo vitamínu C?
Nie len situácia s vitamínom C je katastrofálna. Preštudujte si nasledujúcu tabuľku, a porozmýšľajte, koľko druhov vitamínu je v ČERSTVO nazbieraných rastlinách a koľko obsahuje ČERSTVO získané surové mäso, a koľko toho zostáva, kým sa to dostane na Váš tanier.
 


Veľa cenných informácii o vitamíne C aj pre liečbu vážnych chorôb nájdete hlavne v knihe Petra Tuhárskeho: Vitamín C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad


 

ZTY1O